Το νησί

Πληροφορίες για το σύμπλεγμα νησιών

Το νησί των Φούρνων είναι το τρίτο νησί του Νομού Σάμου. Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα νησιών νοτιοδυτικά της Σάμου και νοτιοανατολικά της Ικαρίας. Η απόσταση από τα δύο αυτά νησιά δεν ξεπερνά τα 16 ναυτικά μίλια, δηλαδή περίπου 1 ώρα με το πλοίο της γραμμής. Η πρόσβαση στους Φούρνους γίνεται τόσο με πλοία της ακτοπλοΐας, όσο και με μικρότερα πλοιάρια, ιπτάμενα δελφίνια αλλά και με βενζινακάτους. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 12 νησιά, 3 μεγάλα (Φούρνοι, Θύμαινα, Αγ. Μηνάς) και 9 μικρότερα, τα οποία και αποτελούν ιδανικό βιότοπο για τα θαλασσοπούλια μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος Αιγαιόγλαρος. Το σύμπλεγμα των Νησιών είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές και στρατηγικό σημείο στη Μεσόγειο, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα NATURA 2000.

Με πληθυσμό περίπου 2000 μόνιμους κατοίκους, οι Φούρνοι είναι ένα αυτάρκες νησί. Στα καταστήματα των Φούρνων μπορεί να βρει κανείς τα πάντα: από τρόφιμα, αλλαντικά και κρέατα μέχρι ρούχα, γυαλικά, είδη προικός, δώρα κ.α. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τις οικοδομές, το εμπόριο και τον τουρισμό ενώ ένα μεγάλο ποσοστό είναι ναυτικοί. Στο νησί κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Το μεγαλύτερο νησί, είναι οι Φούρνοι με την ομώνυμη πρωτεύουσα, χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα τον πανέμορφο καταγάλανο φυσικό κόλπο και το λιμάνι του νησιού. Μια βόλτα στους Φούρνους πείθει άμεσα τον επισκέπτη για την γραφικότητα του νησιού, όπου υπάρχουν ασπρισμένες αυλές και γλάστρες με γεράνια και άλλα ευωδιαστά λουλούδια. Ανηφορίζοντας κανείς προς την πλατεία, διαβαίνει το ξακουστό σοκάκι του νησιού -το δρόμο με τις μουριές όπως τον αποκαλούν οι επισκέπτες-, όπου οι μουριές σαν πράσινη θάλασσα απλώνονται κατά μήκος του δρόμου. Το ειδυλλιακό αυτό τοπίο ολοκληρώνει η πλατεία του χωριού με το μεγάλο πλατάνι που προσφέρει απλόχερα ίσκιο και δροσιά κάτω από τα κλαδιά του. Εκεί, ο επισκέπτης απολαμβάνει τον καφέ του στα παραδοσιακά καφενεδάκια, ακούγοντας το τιτίβισμα των πουλιών. Τα περισσότερα εστιατόρια του νησιού βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα.

Στους Φούρνους, επίσης, βρίσκεται ο οικισμός της Χρυσομηλιάς με γραφικές παραλίες, καθώς και άλλοι μικρότεροι οικισμοί με υπέροχες παραλίες, όπως το Καμπί, το Καμάρι, ο Άη Γιάννης, το Μπαλί, η Ψιλή Άμμος, το Πετροκοπιό, το Ελιδάκι, η Βιτσιλιά, η Βλυχάδα, τα Κουμαρά, η Άμπελος κ.α. Απέναντι από τους Φούρνους, βρίσκεται το Νησί της Θύμαινας, γνήσιο ψαροχώρι, με την υπέροχη παραλία της Κεραμειδούς.

Υπηρεσίες

Στους Φούρνους, υπάρχουν οι εξής υπηρεσίες: Δημοτικό Κατάστημα όπου λειτουργεί και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), Αστυνομικός και Λιμενικός Σταθμός, Ταχυδρομείο και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Φαρμακείο, Αγροτικό Ιατρείο με δυνατότητα λειτουργίας τηλεϊατρικής και, τέλος, μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (Α.Τ.Μ.) με σύστημα ΔΙΑΣ.

Τοπική αρχιτεκτονική

Τα πρώτα σπίτια των Φούρνων ήταν καλύβες οι οποίες ήταν ομοιόμορφες. Κάθε καλύβα αποτελούνταν από ένα μακρόστενο τετράγωνο οίκημα, χτισμένο από σχιστολιθικές πέτρες, σκεπασμένο με τον χαρακτηριστικό τρόπο των Δωδεκανήσων. Ο τρόπος αυτός ονομάζεται μέχρι και σήμερα «Δώρα». Σκέπαζαν δηλαδή, το κτίσμα με δοκάρια από φίδες (είδος δέντρου που φυτρώνει στο νησί). Στα δοκάρια έδεναν βέργες, τοποθετούσαν ένα στρώμα από φύκια και έπειτα τα κάλυπταν με ένα παχύ στρώμα από χώμα, το οποίο βρισκόταν μόνο σε μια περιοχή της Θύμαινας. Το χώμα αυτό είναι σκούρο γκρι και κάτω από την κατάλληλη πίεση γίνεται αδιάβροχο, ωστόσο έχανε αυτή την ιδιότητά του από τον ήλιο, οπότε έπρεπε να αντικαθίσταται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην στενή πλευρά του κτίσματος υπήρχε η πόρτα, πάντα χωρισμένη σε πανοπόρτι και κατωπόρτι, ενώ στην μεγαλύτερη πλευρά άνοιγαν ένα μικρό παράθυρο. Το εσωτερικό του δωματίου ήταν καλυμμένο με λάσπη και κοκκινόχωμα. Στο βάθος του σπιτιού υπήρχε ένας πάγκος, μακρύς όσο το πλάτος της καλύβας όπου τοποθετούσαν τα όσπρια της χρονιάς. Ο πάγκος αυτός ήταν και το κρεβάτι του ζευγαριού.

Δίπλα στην πόρτα και στη γωνία του χτίσματος έφτιαχναν το τζάκι. Γύρω από το κτίσμα και ιδιαίτερα στην πρόσοψη έφτιαχναν εσοχές όπου τοποθετούσαν τις στάμνες και πολλές γλάστρες με λουλούδια.

Τα μοναδικά έπιπλά τους ήταν ξύλινα σκαμνάκια, συνήθως τόσα όσα και τα μέλη της οικογένειας, καθώς και ο «σοφράς», ένα στρογγυλό ξύλινο χαμηλό τραπέζι που κρεμόταν εύκολα στον τοίχο. Τα σκαμνάκια τα σκέπαζαν με άσπρες προβιές από αρνιά για να είναι πιο αναπαυτικά.

Το 1885 χτίστηκε το πρώτο σπίτι στον κάμπο. Σώζεται μέχρι σήμερα στην πλατεία του χωριού και ανήκει στον Κώστα Σπανό. Είχε δύο ορόφους με τρία παράθυρα στην μεγάλη πλευρά του και πέτρινη εξωτερική σκάλα για τον δεύτερο όροφο, όπου υπήρχαν τα υπνοδωμάτια της οικογένειας. Μετά από λίγα χρόνια χτίστηκαν και άλλα πέντε πανομοιότυπα σπίτια. Στις καινούριες κατασκευές η σκεπή γινόταν από κυπαρίσσια και καλαμωτή τεχνικά δεμένη. Η σκάλα έμενε πάντα εξωτερική και πέτρινη και ο κάθε όροφος χωριζόταν σε δύο υπνοδωμάτια. Σε μερικά σπίτια έφτιαχναν στον επάνω όροφο μικρά ξύλινα μπαλκόνια.

Γενικά η διαμόρφωση του Φουρνιώτικου σπιτιού ήταν απλή, αλλά με πολύ γούστο και μεράκι. Τα δωμάτια ήταν λίγα και μικρά και πολλές φορές κάποιοι λειτουργικοί χώροι, όπως το καθιστικό με το υπνοδωμάτιο, σύμπιπταν. Τα έπιπλα και τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα σ' ένα σπίτι είχαν και αυτά περισσότερο έναν λειτουργικό χαρακτήρα και ήταν προσαρμοσμένα στις καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

83400 ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

τ. (+30) 22750 51250

κ. (+30) 698 986 4367

κ. (+30) 698 362 5532

info@archipelagoshotel.gr

 

Προσοχή!

Αγαπητή πελάτες, προκαταβολές ή πληρωμές για τις κρατήσεις θα γίνονται ΜΟΝΟ κατόπιν τηλεφωνικής μας επικοινωνίας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

coop-rooms

Βρίσκεστε εδώ: Home ΤΟ ΝΗΣΙ Πληροφορίες