Δραστηριότητες

Θρησκευτικές Εορτές - Εκδηλώσεις

Έντονο είναι το χριστιανικό ιδεώδες για τους Φουρνιώτες. Στο νησί, υπάρχουν διάσπαρτα, δεκάδες εξωκλήσια που μαρτυρούν την αγάπη των κατοίκων του για τους Αγίους και την θρησκεία γενικότερα.

Τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Φούρνων είναι της Παναγιάς, του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου αλλά και του Αγ. Ιωάννη του Θερμαστή, του Αγ. Μηνά στο ομώνυμο νησί, του Αγ. Ταξιάρχη κ.α.

Τον Δεκαπενταύγουστο, συνήθως στο λιμάνι του νησιού, γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του έτους με παραδοσιακό γλέντι, νησιώτικη ορχήστρα και την πατροπαράδοτη κοκκινιστή γίδα (το παραδοσιακό φαγητό της εκδήλωσης).

Στις 17 Ιουλίου που είναι η γιορτή της Αγ. Μαρίνας, γίνεται πανηγύρι στην Πλατεία του νησιού με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά φαγητά που μαγειρεύονται από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, με κύριο πιάτο την κοκκινιστή γίδα, παραδοσιακό φαγητό των Φούρνων.

Τέλος, στο εξωκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Θερμαστή ή Αποκεφαλιστή κάθε χρόνο στις 28 Αυγούστου, γιορτάζεται η χάρη του Αγίου Ιωάννη, με εσπερινό και πανηγυρική δοξολογία την επόμενη ημέρα. Εξάλλου, μετά τον εσπερινό, στην πλατεία του ομώνυμου οικισμού, γίνεται πανηγύρι με παραδοσιακά φαγητά και μουσική.

Αθλητικές Εκδηλώσεις

Η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, «Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ», η οποία αποτελείται από δύο τμήματα, εφήβων και παίδων, τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μια αξιόλογη πορεία στο τοπικό πρωτάθλημα Σάμου.

Επίσης, στα πλαίσια των αθλητικών δραστηριοτήτων, κάθε Μάιο διοργανώνονται από το Δήμο Φούρνων Κορσεών «ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ», δηλαδή διάφοροι αγώνες μεταξύ μαθητών και άλλων κατοίκων του Νησιού. Οι αγώνες περιλαμβάνουν μπάσκετ, βόλεϊ, μπιτς-βόλεϊ, πινγκ-πονγκ και διάφορα άλλα αγωνίσματα. Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη και το ενδιαφέρον έντονο. Αγώνες επίσης πραγματοποιούνται και μεταξύ των μαθητών. Κατά καιρούς, διοργανώνονται εσωτερικά πρωταθλήματα για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

Παραδόσεις

Γάμος

Στους Φούρνους χαρακτηριστικές είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια γάμων. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ο γαμπρός είναι από τη Χρυσομηλιά και η νύφη από τους Φούρνους, ο γαμπρός πηγαίνει στους Φούρνους με καΐκι έχοντας αναμμένα βεγγαλικά. Οι συγγενείς τον υποδέχονται στο λιμάνι και τον συνοδεύουν με βιολιά στο σπίτι της νύφης. Στη συνέχεια, από το σπίτι της νύφης όλοι μαζί περπατούν ως την εκκλησία με τη συνοδεία μουσικής που παίζουν τοπικά βιολιά. Μετά την τέλεση του μυστήριου, ακολουθούν ομοβροντίες με καραμπίνες και αυτοσχέδια δυναμιτάκια, όπως επιβάλλει η παράδοση, ενώ στη συνέχεια γίνεται το γλέντι.

Πάσχα

Το Πάσχα στους Φούρνους είναι μοναδικό. Τα φαντασμαγορικά ήθη και έθιμα ενθουσιάζουν επισκέπτες και ντόπιους.

Στο νησί, το Πάσχα γίνεται αντιληπτό από τις πρώτες κιόλας ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η προετοιμασία των γλυκών αρχίζει από τη Μεγάλη Δευτέρα. Τα παραδοσιακά κουλουράκια ετοιμάζονται από τις νοικοκυρές και κατόπιν ψήνονται στους φούρνους του χωριού.

Την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη συνήθως γίνεται η καθαριότητα των σπιτιών και το άσπρισμα των αυλών και των δρόμων. Σιγά- σιγά, το νησί ετοιμάζεται για την Μεγάλη Γιορτή. Την Μεγάλη Πέμπτη, μετά την έξοδο του Εσταυρωμένου, οι πιστοί, φεύγουν από την εκκλησία και πηγαίνουν στα εξωκλήσια όπου και ανάβουν καντηλάκια. Το θέαμα είναι απερίγραπτο, καθώς μες στο απόλυτο σκοτάδι της νύχτας τα εκκλησάκια το ένα μετά το άλλο αρχίζουν να λαμπυρίζουν και να φεγγοβολούν.

Τη Μεγάλη Παρασκευή από το πρωί οι γυναίκες μαζεύονται στην εκκλησία για το στολισμό του επιταφίου. Παλιότερα, αυτό γινόταν με λουλούδια που οι νέες κοπέλες μάζευαν από τις αυλές και τους κήπους των σπιτιών τους. Τώρα, τα λουλούδια συμπληρώνονται και με άλλα από ανθοπωλεία, διατηρώντας όμως την παράδοση του στολισμού του επιταφίου. Το βράδυ, τα εγκώμια ψέλνονται από νέες κοπέλες του χωριού ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου που γίνεται μέχρι το λιμάνι.

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι άντρες πηγαίνουν στα «κλαδιά». Το έθιμο των «κλαδιών» αφορά την κοπή και συλλογή θάμνων και κλαδιών με τσουγκράνες, τσάπες και άλλα εργαλεία. Όταν συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα από θάμνους, οι άντρες όλοι μαζί κατεβαίνουν με πανηγυρικό τρόπο στην παραλία, όπου και στήνεται υπαίθριο γλέντι. Κατόπιν, τα κλαδιά συγκεντρώνονται στο γήπεδο του Νησιού όπου και κατασκευάζεται ο «σωρός». Ο σωρός είναι ένα τεράστιο «βαρέλι», το οποίο ανάβει και καίγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά το «Χριστός Ανέστη», δημιουργώντας ένα απερίγραπτο και μοναδικό θέαμα.

Εντ o μεταξύ, παράλληλα με το μάζεμα των κλαδιών από τους άντρες, οι γυναίκες ασχολούνται με την προετοιμασία του φαγητού. Στους Φούρνους, το θέαμα της σούβλας, δεν είναι συχνό. Αντίθετα, παράδοση αποτελεί το γεμιστό κατσικάκι με ρύζι, ρίγανη, μάραθό και άλλα μυρωδικά, που ετοιμάζεται από το βράδυ και ψήνεται στους φούρνους του νησιού. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, και αφού γίνει η Ανάσταση του Θεανθρώπου, αρχίζει ένα μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα. Οι καμπάνες αντιλαλούν σε όλο το νησί το χαρμόσυνο μήνυμα, ενώ στις πλαγιές των βουνών κουτάκια με φωτιές σχηματίζουν διάφορα σχήματα όπως Χ.Α. (Χριστός Ανέστη) κ.λ.π. Το θέαμα απερίγραπτο και φαντασμαγορικό. Κατόπιν, ο χορός και το τραγούδι κρατάνε μέχρι το πρωί.

Την Κυριακή του Πάσχα, οι άντρες παραλαμβάνουν από τους φούρνους το μυρωδάτο γεμιστό κατσικάκι που αποτελεί και το κυρίως γεύμα της ημέρας. Μετά το φαγητό, κατά τις τρεις η ώρα το μεσημέρι, όλοι συγκεντρώνονται στην πλατεία του νησιού, όπου καταρχήν γίνεται η Δεύτερη Ανάσταση. Κατόπιν, ακολουθεί η καύση του Ιούδα, με τρόπο που-όπως αρμόζει- διακωμωδεί την κατάσταση.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το μοναδικό θέαμα με τους δυναμίτες. Οι νέοι του νησιού συγκεντρώνονται στις πλαγιές των βουνών και, μόλις η Δεύτερη Ανάσταση ηχήσει, αρχίζουν με το σύνθημα «βάρδα», να πετούν στον αέρα δυναμίτες. Ο ήχος, γλυκά εκκωφαντικός, απλώνει παντού το Μήνυμα της Ανάστασης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

83400 ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

τ. (+30) 22750 51250

κ. (+30) 698 986 4367

κ. (+30) 698 362 5532

info@archipelagoshotel.gr

 

Προσοχή!

Αγαπητή πελάτες, προκαταβολές ή πληρωμές για τις κρατήσεις θα γίνονται ΜΟΝΟ κατόπιν τηλεφωνικής μας επικοινωνίας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

coop-rooms

Βρίσκεστε εδώ: Home ΤΟ ΝΗΣΙ Δραστηριότητες