Το νησί

Πληροφορίες για το σύμπλεγμα νησιών

Το νησί των Φούρνων είναι το τρίτο νησί του Νομού Σάμου. Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα νησιών νοτιοδυτικά της Σάμου και νοτιοανατολικά της Ικαρίας. Η απόσταση από τα δύο αυτά νησιά δεν ξεπερνά τα 16 ναυτικά μίλια, δηλαδή περίπου 1 ώρα με το πλοίο της γραμμής. Η πρόσβαση στους Φούρνους γίνεται τόσο με πλοία της ακτοπλοΐας, όσο και με μικρότερα πλοιάρια, ιπτάμενα δελφίνια αλλά και με βενζινακάτους. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 12 νησιά, 3 μεγάλα (Φούρνοι, Θύμαινα, Αγ. Μηνάς) και 9 μικρότερα, τα οποία και αποτελούν ιδανικό βιότοπο για τα θαλασσοπούλια μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος Αιγαιόγλαρος. Το σύμπλεγμα των Νησιών είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές και στρατηγικό σημείο στη Μεσόγειο, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα NATURA 2000.

Περισσότερα...

Ιστορία του νησιού

Ονομασία

Κατά την αρχαιότητα οι Φούρνοι ονομάζονταν Κοράσιοι νήσοι και πήραν το όνομα τους από τον Αγκαίο τον πρώτο βασιλιά της Σάμου, ο οποίος καταγόταν από την Αρκαδία.Ο τελευταίος έχοντας διαφωνήσει με τον πατέρα του, τον αρχηγό των Αρκάδων, μετανάστευσε αρχικά στην Κεφαλληνία και από εκεί υπακούοντας σ' ένα χρησμό του Απόλλωνα, έφτασε στη Σάμο φέρνοντας μαζί του και πολλούς αποίκους. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε πολλά παιδιά μεταξύ των οποίων και τον Σάμο. Ο Σάμος με την σειρά του έγινε βασιλιάς, παντρεύτηκε και έκανε παιδία μεταξύ των οποίων και κόρες. Στις κόρες αυτές δώρισε τους Φούρνους που από τότε ονομάστηκαν Κοράσιοι νήσοι.

Περισσότερα...

Δραστηριότητες

Θρησκευτικές Εορτές - Εκδηλώσεις

Έντονο είναι το χριστιανικό ιδεώδες για τους Φουρνιώτες. Στο νησί, υπάρχουν διάσπαρτα, δεκάδες εξωκλήσια που μαρτυρούν την αγάπη των κατοίκων του για τους Αγίους και την θρησκεία γενικότερα.

Τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Φούρνων είναι της Παναγιάς, του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου αλλά και του Αγ. Ιωάννη του Θερμαστή, του Αγ. Μηνά στο ομώνυμο νησί, του Αγ. Ταξιάρχη κ.α.

Περισσότερα...

Φυσικό Περιβάλλον

Παραλίες

Γενικά το Νησί περιστοιχίζεται από δαντελωτές παραλίες με πεντακάθαρα κρυσταλλένια νερά. Μικρές και μεγάλες ακρογιαλιές, άλλες απόμακρες και ερημικές και άλλες με εύκολη πρόσβαση περιμένουν να αγκαλιάσουν τον παραθεριστή και να τον αποπλανήσουν στα μαγικά νερά τους. Η αγκαλιά αυτή της θάλασσας έχει τη δύναμη τη μαγική να απαλύνει κάθε βάρος από την πολυάσχολη και πολύβουη πόλη, αφού οι Φούρνοι είναι το ιδανικό μέρος για όσους λαχταρούν την ηρεμία και την απόδραση από τα καθημερινά, κοσμικά και συνηθισμένα.

Περισσότερα...

Τοπικά Προϊόντα

Από τα πιο γνωστά προϊόντα των Φούρνων είναι το μοναδικό σε γεύση και άρωμα θυμαρίσιο μέλι. Επίσης, το ντόπιο κατσικίσιο τυρί, η μυζήθρα και το αλμυρό, τα αρωματικά βότανα, καθώς βέβαια και τα ολόφρεσκα ψάρια και αστακοί που στο νησί συναντώνται άφθονα.

Περιορισμένη αλλά ικανοποιητική είναι η κτηνοτροφία του νησιού, η οποία το Πάσχα εφοδιάζει όλους τους κατοίκους με το παραδοσιακό κατσικάκι.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

83400 ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

τ. (+30) 22750 51250

κ. (+30) 698 986 4367

κ. (+30) 698 362 5532

info@archipelagoshotel.gr

 

Προσοχή!

Αγαπητή πελάτες, προκαταβολές ή πληρωμές για τις κρατήσεις θα γίνονται ΜΟΝΟ κατόπιν τηλεφωνικής μας επικοινωνίας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

coop-rooms

Βρίσκεστε εδώ: Home ΤΟ ΝΗΣΙ